Sofia Chamber of Commerce and Industry

Българо-македонски бизнес клуб

Новини
08 Декември 2017 г. - 18:45 ч.

Никола Попилиев, председател на създадения на 29.09.2017 г Българо-македонски бизнес клуб в Скопие ...

Българо-македонски бизнес клуб в Скопие

В началото на август 2017 г, премиерите на България и Македония, Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договор за добросъседство между двете страни. На тази база, много скоро след това на 29.09,.2017 г се създаде Българо-македонски бизнес клуб в Скопие. За председател на Клуба е избран Никола Попилиев.

Клубът е създаден в рамките на съществуващия от 2008 г Български културен клуб в Скопие. Клубът е НПО и съществува на базата на дарения и членски внос. основната цел на клуба ще бъде да насърчи и засили икономическото сътрудничество между бизнеса на двете държави. Единствената държава извън ЕС с по-голям дял е Турция. Т.е. двумилионна Македония е по-важен стратегически партньор, отколкото Руската федерация и е наравно с Китай. Стокообменът е около половин милиард лева, като ще продължава да расте значително. Вече има няколко десетки фирми които са потвърдили своето членство в клуба, въпреки че съществува само няколко седмици. Всеки ден получаваме нови запитвания и определено можем да кажем, че има сериозен интерес. Именно поради този факт ние решихме да организираме официално откриване с коктейл в Скопие през месец ноември. Програмата се изработва в момента, но се надяваме, че ще има много гости от частния сектор и предприемачеството както и официални представители на двете страни, заяви г-н Попилиев.

От редакцията на Търговски вестник научиха, че откриването на създадения Българо-македонски бизнес клуб е насрочено за 14 декември 2017 г и ще се състои в Скопие с участието на представители на бизнеса от двете страни, председателите на Софийска търговско-промишлена камара Георги Чернев, на Пернишката търговско-промишлена палата г-жа Бойка Павлова. Поканени са представители на Камарата на Скопие и други бизнес организации от Македония. Ще има високи официални гости и от двете страни.Тази статия е от Sofia Chamber of Commerce and Industry
  http://scci.bg/

Тази статия се намира на адрес:
  http://scci.bg/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=9819