Welcome to Sofia Chamber of Commerce and Industry
 
Welcome toSofia Chamber of Commerce and Industry

Партньори
Услуги за членовете
Оферти на / за членовете
Държави
Топ 10



Вход
 Име
 Парола


Регистриране
Загубена парола

Интранет за членове

  


Новини: Сирене с марка „Маджаров”
08 Март 2010 г. - 13:11 ч.
[ Изпрати на партньор | Версия за печат ]

Сиренето на пловдивската фирма „Димитър Маджаров-2" ЕООД успешно издържа тест сред 21 марки, да се нарича бяло саламурено.

 

 



Сиренес марка„Маджаров”

Сиренето на пловдивската фирма „Димитър Маджаров-2" ЕООД успешно издържа тест сред 21 марки, да се нарича бяло саламурено.

 

След обстоен анализ на 21 марки български сирена, експертите от асоциация „Активни потребители” са стигнали до извода, че само една трета от българското сирене, което ядем, може да се нарече бяло саламурено. Анализирани са продукти от най-ниския до най-високия ценови клас, съответно от 3,89 лв. за килограм до 13,48 лв., закупени от различни хранителни вериги в страната. Според Закона за храните върху етикета задължително трябва да е отбелязан съставът и хранителната стойност на всеки продукт, в противен случай не може да се продава в търговската мрежа. Установено е, че в 50 на сто от изпитваните марки сирена е добавено над нормата E 509 - известен като калциев хлорид, като само малка част от етикетите го описват в съдържанието на продукта. Добавката се ползва за увеличаване на твърдостта, като регулатор на киселинността и източник на калций в храните. Според класификатора на Е-номерата E 509 няма странични реакции и е безвреден, когато е поет с храната в разумни дози. При доказано от Аграрния университет във Вагенинген - Холандия, че добавянето на 5 до 20 грама калциев хлорид в 100 литра мляко е достатъчно, за да се достигне добро време за коагулация на сиренето и достатъчната му твърдост, при половината от тестваните сирена е отчетен над 22 грама калциев хлорид. Това буди съмнение в качеството на крайния продукт, но няма как да се разбере от потребителите. При пипане сиренето е прекалено твърдо и така заблуждава, че е зряло, твърдят от „Активни потребители". За радост на пловдивчани сиренето на  „Маджаров" успешно е издържало теста. Етикетите му са безупречни, в сиренето няма добавен калций, нито растителни мазнини, за разлика от продуктите с по-ниски цени, в норма е и съдържанието на сухо вещество. Компанията единствена е отговорила на изискването на препоръчителния, но все още не приет БДС мазнината в сухото вещество да е минимум 48 процента.


 
Рейтинг

12345
Сирене с марка „Маджаров” | Вход | 0 Коментара
Коментарите представят мнението на лицето, което ги публикува.
Те не представят мнението на редактора на сайта.
 © Copyright 2005 Софийска Търговско-Промишлена Камара. Всички права запазени  Дизайн и разработка Сирма АИ ЕАД